Carl Frederik Tietgen

Carl Frederik Tietgen

Mand 1829 - 1901  (72 år)

Personlige oplysninger    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Carl Frederik Tietgen 
    Født 19 mar. 1829  Sankt Knuds Sogn, Odense Herred, Odense Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Mand 
    Dåb 18 maj 1829  Sankt Knuds kirke, Odense Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Død 19 okt. 1901  København, Københavns Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Begravet 1 nov. 1901  Kongens Lyngby Kirkegård, Københavns Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Person-ID I1025  edsbjerg-holst
    Sidst ændret 16 nov. 2019 

    Far Johan Frederik Tietgen,   f. 1798, Langå Sogn, Gudme Herred, Svendborg Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 25 aug. 1868, Sankt Knuds Sogn, Odense Herred, Odense Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 70 år) 
    Mor Barbara Kirstine Wulf,   f. 1802, Sankt Knuds Sogn, Odense Herred, Odense Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 28 aug. 1841  (Alder 39 år) 
    Gift 22 dec. 1826  Vor Frue kirke, Odense Am Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Familie-ID F507  Gruppeskema  |  Familie Tavle

    Familie Laura Charlotte Jørgensen,   f. 15 nov. 1835, Tiseltholt, Vejstrup Sogn, Svendbor Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 31 aug. 1917, Kongens Lyngby, Sokkerlund Herred, Københavns Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 81 år) 
    Gift 8 aug. 1855  Vejstrup Sogn, Gudme Herred, Svendborg Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Sidst ændret 16 nov. 2019 
    Familie-ID F510  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  • Notater 
    • Han var af en god borgerlig familie i landets næststørste by, Odense. Han fik en handelsuddannelse og rejste til England, hvor han skaffede sig mange forbindelser. I 1854 slog han sig ned i København som repræsentant for et handelsfirma fra Manchester. Han opdagede tidligt mulighederne i udnyttelsen af de grønlandske forekomster af kryolit, der anvendtes bl.a. til produktion af det dengang helt nye materiale, aluminium. Tietgen blev i 1857 direktør for den nyoprettede Privatbanken. Han blev efter 1864 en hovedkraft i opbygningen af dansk industri og handel i form af stiftelsen af en række aktieselskaber og ikke mindst i dannelsen af konglomerater. Det private bankvæsen var endnu i sin vorden, og Tietgen kunne trække på sine erfaringer fra England. Han investerede i infrastruktur og stiftede bl.a. DFDS og Det store Nordiske Telegraf-selskab, og omdannede Burmeister og Wain til et aktieselskab, en organisationsform, der bedre kunne sikre ny kapital. Han stod bag aktieselskaberne De danske sukkerfabrikker, De danske spritfabrikker og Tuborg, som senere indgik i De forenede bryggerier. Derudover beklædte han en række tillidsposter inden for handel og industri. Tietgen var i kirkelig henseende grundtvigiansk, og han købte i 1874 af staten den grund, hvor ruinerne af den aldrig færdigbyggede Marmorkirke stod. Med Meldahl som arkitekt finansierede Tietgen store dele af opbygningen af kirken, der var tænkt som en slags grundtvigiansk domkirke i København. Den blev indviet i 1894. Dansk erhvervsliv bærer endnu præg af Tietgens selskabsdannelser, der hver især søgte en monopolagtig stilling inden for deres erhvervsområde. Det sikrede dem international konkurrencedygtig. C. F. Tietgen var en foregangsmand inden for dansk kommunikation og transport. Han var med til at oprette " Det store Nordiske Telegraf- selskab". Han deltog aktivt i udbyggelsen af det danske jernbanenet. Hertil kom at han var en dygtig handels- og bankmand