Julius Benedict Estrup

Julius Benedict Estrup

Mand 1861 - 1930  (68 år)

Personlige oplysninger    |    Notater    |    Alle    |    PDF

  • Navn Julius Benedict Estrup 
    Født 5 sep. 1861  Svenstrup Sogn, Års Herred, Aalborg Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Mand 
    Dåb 24 nov. 1861  Svenstrup Kirke, Aalborg Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Beskæftigelse Sognepræst i Strandby - Farsø 
    Død 8 jan. 1930  Strandby Sogn, Gissum Herred, Aalborg Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Begravet 14 jan. 1930  Strandby Kirkegård, Aalborg Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Person-ID I2183  edsbjerg-holst
    Sidst ændret 16 nov. 2019 

    Far Niels Nielsen Estrup,   f. 28 jul. 1812, Øster Hornum Sogn, Hornum Herred, Aalborg Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 22 aug. 1886, Svenstrup Sogn, Års Herred,Aalborg Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 74 år) 
    Mor Bolette Kirstine Barclay,   f. 21 nov. 1815, Vor Frue Sogn København, Københavns Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 14 aug. 1897, Ljørslev Præstegård, Morsø Sønder Herred, Thisted Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 81 år) 
    Gift 2 jun. 1838  Ellidshøj Kirke, Aalborg Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Familie-ID F973  Gruppeskema  |  Familie Tavle

    Familie Ingeborg Kirstine Elisabeth Amalie Larsen,   f. 18 dec. 1869, Københavns Købstad, Københavns Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Gift 24 mar. 1891  Sankt Matthæus kirke København, Københavns Amt Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Sidst ændret 16 nov. 2019 
    Familie-ID F1010  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  • Notater 
    • Arkivalier online
      Aalborg Amt Svenstrup KB 1855-1865 opslag 17 nr 7
      Født den 5 sep 1861 Julius Benedict Estrup
      Døbt i Kirken den 24 nov 1861
      Forældre
      Skolelærer Niels Nielsen Estrup og
      Hustru Bolette Christine Barclay
      bopæl ?
      Fadder
      Pastor Albrechtsens hustru af Ellidshøj - Jomfru Marie ?? -
      Anders ? Wulff til Østermølle
      Gaardmand Lars P. Winther af Svenstrup
      Ungkarl Jens ? af Svenstrup
      Bemærkninger
      ? 1861
      Født den 21 nov 1815

      Arkivalier Online
      Skt. Matthæus KB, Sokkelund, København 1891-1892, opslag 110, nr. 58
      24 marts 1891 i St. Matthæus kirken.
      Ungkarl, Cand. Phil. Lærer
      Julius Benedict Estrup, 29 5/12 Aar, Vesterborg 108,
      Ugifte
      Ingeborg Kirstine Elisabeth Amalie Larsen, 21 2/12 Aar, ? 44
      Forlovere: fhv. Overlærer O. A. Haugaard (?), Svanholmsvej 54
      Lærer ?. F. C. Brandt, ?, 22


      Dødsnotater: døde som sognepræst til Strandby - Farsø
      Generelle notater: I 1879 begyndte Julius og hans bror Poul deres læreruddannelse på Blaa-gaards Seminarium i København.
      Julius Benedict Estrup, er født 5 september 1861 i Svenstrup, som det yngste barn. Hans moder var 46 år gam-mel da han blev født.
      Julius fandt dog snart ud af, at han hellere ville være præst og lod sig immatrikulere som teolo-gistuderende ved Københavns Universitet. Han underviste i matematik på en drengeskole i København for at supplere sin ind-komst. Han ordineredes so m præst i Folkekirken og giftede sig med Ingeborg Larsen i Matteuskirken, Køben-havn, den 24. marts 1891 (se Larsen kapitlet angående hans kone og hendes slægt).
      Han første kald var i Lørslev på Mors. De blev i Lørslev i femten år; det var der han udviklede sig til fundamentalist.
      Meget er skrevet omkring pastor Estrup i aviser og magasiner, specielt da han var på sit højeste af sin funda-mentalisme !
      Han var en meget konvensiel figur, pga. af hans løsrivelse fra den danske folkekirke ( Grundt-vigianske tro). En bog, skrevet af hans datter Else, og tilrettet af E. Steenvinkel, kaldet Tro og hjemmeliv, fortæller i detaljer om hans liv.
      Finn Schou skriver: "Der er to væsentlige hovedlinier i Den danske Folkekirke: Grundtvigs til-hængere, også kendt som "De glade Danskere" og Indre Mission. Uden at beskrive de mange forskelligheder er det tilstrække-ligt at konstatere, at Grundtvi g prædikede om en god Vorher-re, hvorimod Indre Missions menighed udelukken-de hørte om helvedesild og fordømmelse"
      Pastor Estrup rejste rundt i hele landet og prædikede, ofte for tusindvis af mennesker. Han var en af de mest re-spekterede, populære og velkendte præster i Danmark ved den tid. Han fik lungebetændelse i forbindelse med en udendørs begravels e og døde den 8 januar 1930; han blev begravet den 14. Januar 1930. Der var vistnok 3000 mennesker med til hans begravelse! Menig-heden samlede penge ind og rejste en granitsten til hans minde. Den står stadig på Farsø kirke-gård.
      Begivenheder i hans liv:
      o Erhverv: Sognepræst i Strandby, Farsø sogn. I 1879 begyndte Julius og hans bror Poul deres læ-reruddannelse på Blaagaards Seminarium i København.
      Julius fandt dog snart ud af, at han hellere ville være præst. Han forlod seminariet og begyndte at læse til student = lod sig immatrikulere som teologistuderende ved Københavns Universitet. Lige indtil faderens død i 1886 kom der pengehjælp fr a hjemmet til læsningen, men efter at han moder var blevet enke med en meget lille pension, var det umuligt for hende at hjælpe sønnerne.
      Julius var ikke stærk af helbred, men han var flittig og måbevidst og fik ansættelse 1. august 1888 som timelærer ved Schneekloths skole på Frederiksberg, han sluttede som timelærer 31 decem-ber 1892. Desuden havde han samtidig ansættelse pêa Ve sterbros seminarium og på Sødring skole. Dette skolearbejde hjalp ham ikke blot til at fuldende studierne, men gav ham en god pæ-dagogisk udvikling som lærer, hvad der siden kom ham til gode.
      Lærernes gager for 1888 April måned er 2769 kr. Tillæg for stilerettelser 50 kr. 33 øre.
      På Blågårds Seminarium er Lærerlønningen i 1886 månedlig 303 kr. 15 øre.
      Han var afholdt af eleverne og havde ingen vanskeligheder ved at holde diciplin takket være hans fine og følsomme sind og rolige og bestemt ydre.
      Alligevel tog denne lærergerning megen tid fra studierne. Han måtte forsømme forelæsningerne på universitetet og måtte låne kollegihæfter af læsekammeraterne til afskrivning i sene natteti-mer. Studietiden var en åndelig død tid for ham, og ha ns gennembrudstime stod endnu ikke for døren.
      Som student fandt han indgang i mange gode hjem, bl.a. hos overlære Hovgaards. Her traf han sin kommende hustru, frk. Ingeborg Kirstine Elisabeth Amallie Larsen, som dengang var 18 år. Hun var datter af Assistent i Marinene, Theodor Danile Larsen , hvis enke, Caroline Larsen, født Meyer, havde opdraget sine tre børn til samfundsnyttige mennesker.
      De blev gift 24 marts 1891 i St. Matthæus kirken.


      Han første kald var i Lørslev på Mors. De blev i Lørslev i femten år; det var der han udviklede sig til fundamentalist.
      Meget er skrevet omkring pastor Estrup i aviser og magasiner, specielt da han var på sit højeste af sin fundamentalisme !
      Han var en meget konvensiel figur, pga. af hans løsrivelse fra den danske folkekirke ( Grundt-vigianske tro). En bog, skrevet af hans datter Else, og tilrettet af E. Steenvinkel, kaldet Tro og hjemmeliv, fortæller i detaljer om hans liv.
      Finn Schou skriver: "Der er to væsentlige hovedlinier i Den danske Folkekirke: Grundtvigs til-hængere, også kendt som "De glade Danskere" og Indre Mission. Uden at beskrive de mange forskelligheder er det tilstrække-ligt at konstatere, at Grundtvi g prædikede om en god Vorherre, hvorimod Indre Missions menighed udelukken-de hørte om helvedesild og fordømmelse"
      Pastor Estrup rejste rundt i hele landet og prædikede, ofte for tusindvis af mennesker. Han var en af de mest re-spekterede, populære og velkendte præster i Danmark ved den tid. Han fik lun-gebetændelse i forbindelse med en udendørs begravels e og døde den 8 januar 1930; han blev begravet den 14. Januar 1930. Der var vistnok 3000 mennesker med til hans begravelse! Menig-heden samlede penge ind og rejste en granitsten til hans minde. Den står stadig på Farsø kirke-gård.
      Julius blev gift med Ingeborg Kirstine Elisabeth Amalie Larsen 24. mar. 1891 i Sct. Mat-thæus kirke, Sokkelund herred, København amt.



      Samtlige personer i husstanden
      Aalborg, Gislum, Farsø, Farsø by, Farsø sogn, 12a, 27, FT-1921, C7326
      Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
      Julius Benedekt Estrup 5/9 1861 Gift husfader sognepræst Svenstrup Sogn
      Ingeborg Kjerstine Estrup 18/12 1869 Gift husmoder København
      Karen Hedvig Else Estrup 14/8 1895 Ugift ung pige København
      Else Marie Banlu Estrup 26/9 1898 Ugift ung pige Lørslev
      Johannes Bardly Estrup 25/12 1901 Ugift søn landmand Lørslev
      Andreas B. Bardly Estrup 6/4 1908 Ugift barn Lørslev