Frodde Brodersen

Frodde Brodersen[1]

Mand ca. 1465 - 1519  (~ 54 år)

Personlige oplysninger    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

 • Navn Frodde Brodersen 
  Født ca. 1465  Toftum, Emmelsbøl Sogn, Sydslesvig, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Køn Mand 
  Død 1519  Toftum, Emmelsbøl Sogn, Sydslesvig, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
  Person-ID I6318  edsbjerg-holst
  Sidst ændret 16 nov. 2019 

  Far Broder Froddesen,   f. ca. 1430, Toftum, Emmelsbøl Sogn, Sydslesvig, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1476, Toftum, Emmelsbøl Sogn, Sydslesvig, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder ~ 46 år) 
  Mor Inge Hunwards,   f. ca. 1430 
  Familie-ID F2732  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  Børn 
   1. Dorothea Froddesdatter,   f. ca. 1495, Toftum, Emmelsbøl Sogn, Sydslesvig, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 20 maj 1532, Flensborg, Slesvig-Holsten, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder ~ 37 år)
  Sidst ændret 16 nov. 2019 
  Familie-ID F2727  Gruppeskema  |  Familie Tavle

 • Notater 
  • Frodde Brodersen, som søn af Broder Froddesen og hustru. Væbner til Toftum i Emmelsbøl Sogn. Han skrev sig til Stamgodset Toftum i Emmelsbøl sogn. Han overtog Toftum efter faderen. Nævnt 1543.
   Gift 1. gang med Agathe NN.
   Gift 2. gang med Anne NN el. Christine NN.
   Stilling Ejer Toftum (Emmelsbøl s.), død 1519, Emmelsbøl s. (Toftum).
   Frodde Brodersen var søn af Broder Froddesen (1430-efter 1480), som også var foged for bebyggelsen Horsbüll herredsfoged i Horsbøl herred.
   Han ejede desuden stamgodset Toftum sydvest for Emmesbøl (Emmelsbüll) med ialt 10 gårde og 6 mindre landbrug, der lå i henholdsvis Toftum, Horsbøl, Dagebøl og Glamsbøl.
   Den 9. april 1480 blev han adlet i Husum af Christian ved et adelsbrev. Årsagen var "særlig gunst og nåde" og som belønning for hans indsats under grev Gerhard's sidste opstand, der udgik fra Husum i 1472.
   Der står følgende:
   Vi kong Christian, tildeler for de tro tjenesters skyld, Som vor kære tro undersåt i Horsbøl herred i Lille Tønder fogderi, Broder Fruddensson, har vist Os, og som han og hans retmæssige arvinger vil vise Os, ham og hans ægtefødte efterkommere frihed sammen med andre riddere og væbnerei Vort hertugdømme Slesvig med skjold, hjelm og hjelmklæde og med følgende våben: et skjold med et rødt felt, tværs derpå et blankt sværd, spidsen foroven er skæftet forneden, og på hjelmen brystbilledet af en jomfru, klædt i r|dt og hvidt med udslået hår i en krans af roser i de samme farver. Og jomfruen skal holde er blankt hvidt sværd vandret over hovedet med udstrakte arme, nøjagtigt som det står malet her. Det er herefter forbudt for alle råder, gudemænd, amtmænd, fogeder, tjenere og undersåtter og alle, der handler i Vor tjenester, ved Vort huldskab og ved vor nåde, at handle til skade og ulempe for Broder Fruddensson og hans arvinger. Vort kongelige segl. Givet i Vor flække Husum søndagen quasimodogeniti.
   Broder Froddesen er det eneste kendte barn af Broder Frodde, der nævnes som "Toftings Bror". Og den 28. juli 1337 bad han via biskoppen af Slesvig om pavelig tilladelse til at gifte sig med sin nære slægtning, Inge Hunwards. Hvordan de var i familie vides ikke.

 • Kilder 
  1. [S92] Middelalder-familier i Flensborg og Nordfrisland og deres efterkommere i Danmark, Tyskland og Norge. Et bidrag til Sønd.