Thomas Lunde

Thomas Lunde[1]

Mand 1583 - 1636  (53 år)

Personlige oplysninger    |    Notater    |    Kilder    |    Alle    |    PDF

  • Navn Thomas Lunde 
    Født 26 maj 1583  Flensborg, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Køn Mand 
    Beskæftigelse Sognepræst i Helsingør 
    Død 31 aug. 1636  Helsingør Find alle personer med begivenheder på dette sted 
    Person-ID I6517  edsbjerg-holst
    Sidst ændret 16 nov. 2019 

    Familie Marie Ouw,   f. 1593, Flensborg, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 1667, Helsingør Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 74 år) 
    Børn 
     1. Dorthea Lund,   f. 1623, Flensburg, Tyskland Find alle personer med begivenheder på dette sted,   d. 21 sep. 1665, Store Magleby Find alle personer med begivenheder på dette sted  (Alder 42 år)
    Sidst ændret 16 nov. 2019 
    Familie-ID F2831  Gruppeskema  |  Familie Tavle

  • Notater 
    • Præst i Helsingør, Magistergrad i Filosofi fra Rostock, Kantor, Konrektor i Flensborg, Slotspræst på Kronborg


      Thomas Lund, (Præst i Helsingør, Magistergrad i Filosofi fra Rostock, Kantor, Konrektor i Flensborg, Slotspræst på Kronborg)
      Født: 26. maj 1583 I: Flensburg, Schleswig-Holstein, Germany
      Døde: 31. aug. 1636 (53 år gammel) I: Helsingør Købstad, Lynge-Kronborg Herred, Frederiksborg Amt, Denmark

      Det var onde tider, da den sprænglærde magister Thomas Lund (1583-1636) fra Flensborg blev kaldet til Sct. Mariæ Kirke og Kronborg Slotskirke i 1625. I årene 1625 og 1626 blev der brændt ikke mindre end otte hekse i Helsingør. Landet var i krig, fordi Chr. IV absolut skulle blande sig i 30-årskrigen. Han blev slå- et i slaget ved Lutter am Barenberg langt nede i Tyskland den 18. august 1626, og de kejserlige tropper trængte røvende og plyndrende langt op i Jylland. Der kom mange hvervede soldater til Danmark, og Helsingør fik sin del. De var for det meste tyskere og søgte derfor til Sankt Mariæ. Den tyske menighed var også vokset, således at der årligt blev døbt 30 børn, viet 10 par og begravet omkring 25 personer, heraf en tredjedel børn. Der kom også en del tyske borgere fra Slesvig-Holsten til Helsingør på flugt fra de kejserlige tropper. De fik god hjælp af Thomas Lund og den tyske menighed, indtil Chr. IV kom dem til hjælp med en understøttelse fra Helsingør Hospitals Kasse. I 1629 brændte Kronborg, og selv om slotskirken i det store og hele blev skånet under branden, forblev kirken lukket i resten af Thomas Lunds embedsperiode. Det gav yderligere pres på Sct. Mariæ Kirke. I årene derefter skete bruddet mellem Kirsten Munk og Chr. IV, fordi hun havde fået et barn med en rhingreve af Salm. Kongen overværede i denne periode ofte gudstjenesten i Sct. Mariæ, men en dag i 1634, da han formentlig har været i ondt lune, fandt han i præ- stens prædikerner nogle »fremmede, mistænkelige og i Guds Ord ugrundede Meninger«. Mistanke om vranglære kunne på den tid være livsfarlig - tænk bare på alle de samtidige kætterbål i Europa. Sagen blev overgivet til biskoppen og undersøgelse i Det theologiske Fakultet. Til alt held for Thomas Lund blev han allerede i 1635 renset for mistanken om vranglære. Han var i 1632 blevet stillet i udsigt at skulle blive kannik i Roskilde. Det embede nåede han aldrig at få, for i 1636 kom der pest til Helsingør. 755 borgere i byen, blandt dem præsten Thomas Lund, døde af pesten. Jo det var sandelig onde tider. Thomas Lund blev begravet i kirken. Hans ligsten ligger nu i koret ved døbefonten. Han fik dog ikke lov til at ligge der alene. Hans efterfølger Georg Mailand, som jeg skal fortælle om senere, ægtede som vanligt enken Marieke Owens, der dengang var 42 år, medens Mailand kun var 32 år, men alligevel overlede hun ham i 16 år og kunne således sætte et gravminde over begge sine præstemænd. Hun døde 74 år gammet i 1667, hvilket fremgår af den mindre tavle ved siden af de to præsters.

  • Kilder 
    1. [S94] De Gamle Præstemalerier, af John Zilmer.